Bayer CropScience - Romania
Bayer Romania|Bayer GlobalContact|Harta site
Crop ScienceRomania Bayer Crop Science Romania
Home
Cereale
Porumb
Floarea soarelui
Vita de vie
Cartof
Legume
Erbicide
Fungicide
Insecticide
Nematocide
Pomi fructiferi
Sfecla pentru zahar
Rapita
Soia
Capsun
Floricultura
Pepeni verzi
Hamei
Orez
Link-uri Bayer
Legume - Insecticide

Movento 100 SC

Substanta activa: spirotetramat 100 g/l


Insecticid cu sistemie totala pentru combaterea daunatorilor la mar, par, prun, cais, piersic, cires, vita de vie, varza, capsuni, ceapa, usturoi, ceapa esalota, salata, hamei.

Mod de actiune
Movento®100 SC contine noua substanta activa spirotetramat, din grupa chimica
ketoenoli, care manifesta un nou mod de actiune, inhibarea biosintezei lipidelor. Efectul
este lent, actiunea insecticida puternica observându-se cu precadere asupra stadiilor
imature larvare în momentul hranirii lor, precum si în stadiul de nimfa la câteva zile dupa
aparitie. Movento prezinta caracteristica unica a unei sistemicitati totale, ascendente si
descendente, precum si o lunga activitate reziduala în plante. La scurt dupa aplicare este
absorbit prin cuticula si translocat în toate vasele conducatoare lemnoase si liberiene,
circulând atât ascendent cât si descendent în toata planta. Aceasta caracteristica deosebita
permite combaterea insectelor localizate în cele mai diverse locuri pe planta, inclusiv pe
radacini, lastari si frunzele noi, aparute dupa aplicare. Concomitent, tratamentul cu
Movento afecteaza puternic functia reproductiva a femelelor adulte, viabilitatea nimfelor
precum si fertilitatea oualor, reducând semnificativ nivelul populatiei daunatorilor. Nu au
fost observate efecte adverse asupra albinelor si insectelor benefice la dozele omologate. 
 
Mod de utilizare
Mar
Daunatori: păduchele lânos (Eriosoma lanigerum), afide (Aphis pomi), tânţăraşul frunzelor (Dasyneura spp.), păduchele din San-José (Quadraspidiotus perniciosus). Se efectueaza maxim 2 tratamente/sezon, la avertizare, la doza de 1,875 l/ha, la un interval de minim 14 zile între tratamente, în intervalul de la sfârsitul înfloritului pâna la faza de inceputul colorarii fructelor. Pentru paduchele din San-José, momentul optim de aplicare se diferentiaza în functie de conditiile climatice. În conditii normale se aplica la începutul migrarii larvelor de sub scutul matern (2 zile). În conditii de seceta se trateaza cu putin timp înainte de migrarea larvelor de sub scut (2 zile). Volumul de solutie: maxim 1500 l/ha. Timpul de pauza înaintea recoltarii: 21 zile. 


Par
Daunatori: purici meliferi (Psylla piri), afide (Aphis pomi), ţânţăraşul frunzelor (Dasyneura spp.), păduchele din San-José (Quadraspidiotus perniciosus). Se efectueaza maxim 2 tratamente pe sezon, la doza de 1,875 l/ha, la minim 14 zile între tratamente, în intervalul de la sfârsitul înfloritului pâna la faza de inceputul colorarii fructelor. Faza optima pentru primul tratament este dupa înflorit, când daunatorul se afla în stadiile de ou galben–portocaliu pâna la maxim L1 (larve de vârsta I). Volumul de solutie este de 1000 l/ha. Timp de pauza: 21 zile. Pentru o combatere eficienta este necesara monitorizarea biologiei daunatorilor si aplicarea tratamentelor conform avertizarii.
 
Prun
Daunatori: viespea sâmburelui de prun (Eurytoma schreineri), păduchele cenuşiu (Hyalopterus pruni), păduchele ţestos al prunului (Parthenolecanium corni). Se efectueaza maximum 2 tratamente/sezon la interval de 14 zile, la doza de 1,875 l/ha. Pentru viespea sâmburelui de prun momentul aplicării este între sfârşitul înfloritului și a doua cădere fiziologică a fructelor, iar pentru combaterea păduchilor momentul aplicării este între sfârşitul înfloritului și începutul colorării fructelor. Timp de pauză: 21 zile.

 

Cais, piersic

Daunatori: Păduchele din San-José (Quadraspidiotus perniciosus). Max. 2 tratamente/sezon la interval minim de 14 zile, între sfârşitul înfloritului și începutul colorării fructelor, la doza de 1,875 l/ha. Timp de pauză: 21 zile.

 

Cireş

Daunatori: păduchele negru al cireşului (Myzus cerasi), păduchele din San-José (Quadraspidiotus perniciosus). Max. 2 tratamente/sezon la interval minim de 14 zile, între sfârşitul înfloritului și începutul colorării fructelor, la doza de 1,875 l/ha. Timp de pauză: 21 zile.

 

Viţa de vie

Daunatori: păduchele ţestos (Parthenolecanium corni). Max. 2 tratamente/sezon la interval de 14 zile, la doza de 0,75 l/ha. Momentul aplicării: de la sfârşitul înfloritului până când fructele încep să se coloreze. 

 

Varză

Daunatori: musculiţa albă (Aleyrodes sp.), păduchele cenuşiu al verzei (Brevicoryne brassicae), păduchele verde (Myzus persicae), afide (Aphis sp.). Max. 2 tratamente/sezon la doza de 0,75 l/ha, la interval de 14 zile, între faza de a doua frunză pe deplin formată până la formarea com­pletă a căpăţânii. Se recomandă aplicarea împreună cu un aditiv. Timp de pauză: 3 zile.

 

Căpşuni în câmp şi spaţii protejate

Daunatori: afide (Aphis sp.), acarieni (Tarsonemus sp.), musculiţa albă (Trialeurodes vaporarium). Max. 2 tratamente/sezon la interval minim de 14 zile, între a treia frunză pe deplin formată până la alungirea inflorescenţei. Timp de pauză: nu se aplică.

 

Ceapă, usturoi, ceapă eşalotă

Daunatori: tripşi (Thrips tabaci). Max. 4 aplicări/sezon la 7 zile între tratamente. Momentul aplicării: de la a 5-a frunză vizibilă până la uscarea frunzelor. Timp de pauză: 7 zile.

 

Salată

Daunatori: afide (Aphis sp., Nasonovia ribisnigri). Max. 2 tratamente/sezon, între a cincea frunză pe deplin formată până la formarea completă a frunzelor, la 14 zile între tratamente. Timp de pauză: 7 zile.

 

Hamei

Daunatori: păduchele verde al hameiului (Phorodon humuli). O aplicare pe sezon, de la faza de lăstari ajunşi la 10% din înalţimea firului de vârf până la conuri dezvoltate la jumătate din dimensiunea finală, cu toate conurile vizibile, moi şi stigmatele încă prezente. Timp de pauză: 14 zile.


 


anterioara  5 ⁄ 5

Urmareste-ne